Rotterdamse bijdrage JCI Wereldcongres


Op donderdag 9 november verwelkomden JCI Rotterdam en JCI Rotterdam Haven 120 internationale JayCees in hun woonplaats Rotterdam. In lijn met het thema van het Wereldcongres en de focus op de sociale ontwikkelingsdoelen, hebben de Rotterdamse kamers met trots de duurzaam ondernemen gepresenteerd, dat meer en meer wordt geïnstitutionaliseerd in hun stad.

Met uitzicht op de rivier de Maas terwijl internationaal handelsverkeer voorbijtrok, kregen de aanwezigen van de Blue City-tour een beeld van bedrijven die hun bedrijfsmodel rond afvalvermindering en circulariteit opbouwden. Alles in thema van de blauwe economie.

In de huidige tijd, hebben we per jaar de bronnen van anderhalve planeet nodig om de wereldbevolking te voeden en alle afval te verwerken. Rotterzwam en Broodnodig presenteerden hoe waarde uit afval kan worden gecreeerd,  door het om te zetten in herbruikbare bronnen.

Tussen de presentaties door kreeg het gezelschap het gebouw van BlueCity te zien, dat alleen hergebruikte bronnen bevat (het gebouw zelf is een oud zwembad). Daarbij werden ook concepten die door de bedrijven in Blue City worden ontwikkeld uiteengezet.

De Rotterdamse kamers introduceerden ook hun gemeenschappelijke stichting Limits to Earth. Deze stichting stimuleert het bewustzijn over duurzaamheid en duurzaam ondernemen en verstrekt renteloze leningen aan duurzame initiatieven. (Http://flte.org/)

In de middag werd er een wandeling gemaakt door de stad en haar oude havens. We eindigden op de plek waar de oudste grond van de stad ligt, waarop de nieuwste, meest innovatieve architectuur is geplaatst. Na een korte momentje struinen door de Markthal, wuifden we onze vrienden vaarwel, maar ontmoetten ze opnieuw in Amsterdam voor de laatste dagen van het wereldcongres.